Mesaj Panosu Mesaj Panosu
 Pano Kılavuzu  •  Arama  •  Üye Listesi  •  Gruplar  • RSS EkleRSS Ekle   •  Hesap Aç  •  Hesabınız  •  Kişisel Mesajlar  •  Oturum Aç
 4th edition oynayanlar elime mum diksin Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Yeni Başlık GönderCevap Gönder
Yazar Mesaj
Selcuk
Level 19
Level 19

Puanlar: 14410

MesajTarih: Çar Tem 28, 2010 5:13 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Kendimi tekrarlamak olacak ama benim burada 4e'ye asıl muhalefetim tüketici olarak beni sömürmeyi amaçlıyan, bunu oldukça belirgin biçimde yapan bir anlayışın ürünü olduğu için.

4e sistemini sevmedim çünkü bana göre temel gerçekliği (evet bir fantastik oyunda bile) basitlik adına katledip, WoW esintileri taşıyan bir sistem olması ve bunu yaparken verdiği araçların oyunu sadece kavgaya indirgemesinden. Bu tamamen subjektif bir algıdır. Bir başkası çıkar ben tam bu sebeblerden sistemi destekliyorum der. Bunu tartışmam bile. Dediğim gibi bu tamamen kişisel yaklaşım meselesi.

Ancak ben WotC'nin şimdiki yaklaşımını yerden yere vuruyorum çünkü bir tüketici olarak beni resmen dolandırıyor. Yukarıdaki tartışmanın ötesine baktığımda beni kandıran bir firma görüyorum. Burada kimsenin yapmadığı ölçüde lisanslı ürünlerle tercihimi yansıtan birisiyim. Eğer 4e'yi desteklemiş olsaydım, bu güne kadar toplamda RPG ürünlerine yatırdığım bir parayı 3.5 senede vermem, ardından "essential"a bir o kadar daha bayılmam gerekecekti belkide. WotC bu ürünü ile çıkarttığı kitapları kasten yarım bıraktı, bir sonraki devam kitabını alalım diye. Yine WotC bu ürünle birlikte bu güne kadar olmadığı kadar laçka ve gayrı ciddi ürün hazırladı. 3'ten 3.5'a çıkan süreç hem bunun iki misli süre almıştı, hem de yanlışlar değil, sistemsel değişiklikler ile gerekçelendirilmişti yeni sürümü. Şimdi 100+ sayfalık bir düzeltme metni var sadece 3 yılda çıkmış kitaplar için.

Sadece benim değil, senin veya başkasının bu haliyle çıkmış 4e ürünlerini desteklemeniz hem WotC'nin özensiz ürün çıkarımını destekliyecek, hem de söğüşlüyen pazarlama stratejisini. Ben buna karşıyım.

Bana benzeri firmaları veya kapitalist sistemi örnek vermeyin. Ben iş olarak o kapitalist sistemi sorgulayıp sırtından para kazanan birisiyim. Firmaların yaşamlarını sürdürmelerinin temel şartlarını pek ala biliyorum. Ama bunlar bence WotC'nin şimdiki stratejisini haklı göstermez, göstermemeli. Benim itirazım gerçek bir tüketici olarak bilinçli yaklaşmamız gerektiğinden kaynaklanıyor. Bugün sen dahil Türkiye'de kimsenin 4e üzerine kullandıkları kitapların tümünü satın almadıkları bir gerçek. Halbuki ben WotC'nin bu şapşal yaklaşımı olmasaydı bir çoğunu alırdım. Fakat daha başlangıçtan yaklaşımını o kadar belli ettiki (tabi sistemi de sevmedim o ayrı) katagorik olarak muhalefet ettim.

Böbürlenmek adına söylemiyorum ama 4e konusunda başından bu yana aynı tutumumu sürdürmenin yanı sıra birçok da idda da bulundum. Şu ana kadar sağolsun WotC beni yanıltmadı. 4.5 versiyonunun çok çabuk çıkacağını söylemiştim, çıktı. Sistemin yeni oyuncuları çekme adına dizayn edilirken asıl para harcıyan eski tüfekleri küstürmesinin finansal yıkım ghetireceğini söylemiştim, o da çıktı. Bu gün ilan ettikleri bazı kitapları yayınlıyamıyacaklarını belirtiyor, yeni çıkardıkları Monster Manual'lerde başlangıçtaki formatlarını terk edip eski "ekoloji" içerir formata dönüyorlar. WoW neslini çekmeye çalışmanın yanlış olduğunu, bilgisayar ortamıyla ancak bilgisayar ortamında rekabet edilebileceğini belirttim, getirdikleri değişikliklere bakılırsa bunu da görüyorlar artık. Bunların ötesinde 5e'nin WotC'nin ve RPG camiasının ölü devresini doğuracağını idda etmiştim, bunda da hala ısrarcıyım.

Burada pazar staratejileri konusunda iddalarda bulunmanın yeri değil. Üstelik WotC'nin eminim bu konuda usta bir ekibi vardır ve bizden daha fazla konuya hakimdir. Ama ben 30 senedir bu hobiyi sürdüren biri olarak şunu görüyorum; RPG ne bir bilgisayar oyunu ne de yumuşak oyuncaktır. Kişiler bir noktada karakterleri ile uyumlu olduğuna inandıkları sistemleri isterler. Günümüz gençliği ürün sadakati olmayan bir nesildir. Onları statik masa başı oyunlarına, bilgisayar oyunları ile rekabet ederek bağlıyamazsınız. Bunu anlıyabilmek için o oyunu oynamış ve yönetmiş olmak lazım. WotC'nin şu andaki handikapı bence bu, ve bunu anladıklarında çok geç olacak.

Konudan oldukça saptım. 4e ye muhalefet ediyorum ve başarısız olmasını istiyorum, çünkü başarısı aynı tür ürünlerin ve stratejilerin piyasa da norm olmasına yol açacak. Bunun sistemi beğenmekle veya muhalefet etmekle bir ilgisi de yok.

Kışkırtıcı bir soru ile bitireyim. Bugün 4e'yi destekliyenlerin kaçı ellerindeki tüm 4e ürünlerini satın almak zorunda kalsalardı (pdf'lerine bir şekilde ulaşmak yerine) bu desteklerini sürdürürlerdi ? Cevabı biliyoruz.

Siteyi artık ziyaret etmiyorum. Çalışmalarım ilginizi çekmişse veya yardımcı olabileceğim şeyler varsa e-mail yoluyla ulaşarak istemekten çekinmeyin.
Kullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderMSNM
Türklider
Level 14
Level 14

Puanlar: 5870

MesajTarih: Çar Tem 28, 2010 5:46 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Selcuk demiş ki:

4e sistemini sevmedim çünkü bana göre temel gerçekliği (evet bir fantastik oyunda bile) basitlik adına katledip, WoW esintileri taşıyan bir sistem olması ve bunu yaparken verdiği araçların oyunu sadece kavgaya indirgemesinden. Bu tamamen subjektif bir algıdır. Bir başkası çıkar ben tam bu sebeblerden sistemi destekliyorum der. Bunu tartışmam bile. Dediğim gibi bu tamamen kişisel yaklaşım meselesi.

Şimdi şu cümlenle tartışmayı daraltmış oldun. Ben aksini düşünüyorum diyemem, düşünmüyorum da ama bu sebeplerin geçerli olmadığı da iddia edilebilir kolayca.

İşin doğrusu, böyle full saldırı şeklinde gerekli/gereksiz, mantıklı/mantıksız ayrımı yapmadan saldırılınca savunmak durumunda kaldık ama misal daha mantıklı eleştirilerin olduğu ortamlarda sistemle ilgili konuları da tartışıyoruz. Aksak yönlerini nasıl düzelteceğimize dair vs. ama burada tabi ortam müsait olmuyor sistemi savunmaktan. İşin doğrusu 4e'yi kaliteli ve güzel buldum. Bulmaya da devam edecem muhtemelen. En başından beri laf olsun diye değil, WoW'un kurgusu çok sağlam olduğu için (atmosferi olsun, questleri okursanız onlar olsun, bölüm dizaynları vs.) ondan esinlenilmesinde kötü bir yan hiç görmedim, görmeyecem de.

Bana kalırsa d&d, olması gerektiği gibi olmuş şu son sürümde. Biraz da diğer rpg oyunlarına erişimimiz arttıkça daha da belirgin hale geliyor bu. Neden? Mesela d&d en başından beri bir dedektiflik oyunu değildi. Ya da bir entrika/politika oyunu değildi. Macera rpgsiydi. Yani dünyadaki birkaç milyar yaratıktan zindanlara giden, hazine toplayan, kötü adamları dövenlerini canlandırma oyunuydu. Büyücü loncasını canlandırma oyunu başka, meydan savaşı oyunu başka olmalı zaten bana kalırsa. Yani "bu oyun kahramanlık oyunu" dedikten sonra "ama isterseniz çok yetersiz de olsa free-form roleplay yapabilir, yine bir sürü sıkıntıya girerek isterseniz ortaçağ simülasyonuna çevirebilirsiniz" diye eklenmesi zaten hoşuma gitmiyordu. Şey gibi bu durum; mount&blade oyunu varken gidip bio shock'a ortaçağ strateji modu yazmaya çalışmak gibi geliyordu zaten. High-fantasy macera konseptini karşılıyor mu? Rahatlıkla. Süper-kahraman oyunu için zaten MM oynuyoruz.

Kitaplar vs. konusuna gelecek olursak, kitaplar "lüzumlu" olsaydı alırdım. Ama acayip bi şekilde insider üyesi olanlara bütün mekanik içeriği sundular. O yüzden gerek kalmadı. Zaten flavor kitaplarından çoğuna ihtiyacım yok. Mesela eberron bana hiç hitap etmedi, okumam da oynamam da. Onu almadım. Ama FR severim, onu aldım. Hatta bi RPGA üyeliğim olsaydı düzenli olarak LFR de oynatacaktım da alamadım senelerdir bi üyelik. Hatta LFR için hazır senaryolar filan yazmayı bile düşünüyordum Sad

Neyse lagalugalarımı bi kenara bırakırsak, işin özü şu: sistem güzel. Esnek değil evet. Ama olması da gerekmiyor. Kafamı kaldırıp diğer oyunların kitaplarına bakmak zor gelmiyor bana. Ya da bir başka oyunu öğrenmek konusunda tembel değilim. Basitçe ortaya koymak gerekirse, d&d'nin sunduğu oyun konseptinden daha fazlasına DM olarak HİÇ ihtiyacım olmuyor. Mesela legend of the seeker izlerken d&d oynatmak istiyorum güzel fikirler gelirse, ama heroes izlerken "hadi bi de MM açayım" demiyorum. Kill Bill izlerken onun çağrıştırdığı bir oyun açma gereği görmüyorum. Basit. Ama örneğin oyuncular MM oynayalım derlerse çat diye öğrenip açıyorum oyunu. WoD da öyle (ki WoD hiç sevmem ona rağmen)

Şimdi bu durumda ihtiyacım karşılanırken ve daha fazlasına ve farklısına ihtiyacım yokken kalkıp "abi öyle olmaz böyle olur" diye niye eleştireyim ki? İsterse batsın WotC napayım yani Very Happy O zaman da gider yine ihtiyacımı karşılayan en yakın üründen yoluma devam ederim. Şahsen genç frpcilerin ne şekilde olduğu, eskilerin küstüğü, kitapların satmadığı, sektörün falloş olduğu gibi detaylar beni ilgilendirmiyor. Nasıl (seni kast etmiyorum selçuk abi, langır lungur dalanları kast ediyorum) bazıları sırf laf olsun diye benim sistem tartışacağım yeri kullanılmaz hale getirirken beni düşünmüyorsa, ben de onları düşünmem. Gelip conventionlarda "oynamayın abi bu ne" filan diye insanın canını sıkıyorlarsa, "orcusun monster manualde ne işi var, gece uyuyon orcus düşüyo kafana ehehe" diye gürültü yapıyorlarken düşünmüyorlarsa ben de onları düşünmem nolacak? Onlar da zaten seneden seneye anca oyun oynuyorlar, onun arası boş. 4e çıktığından sonra 72 haftada 76 oyun yapmışım (o zaman hesaplamıştım) daha ne?

Bilinç mevzuunda da şöyle bir düşüncem var; mevcut ortamı hiç beğenmiyorum. FRP oynuyoruz diye belki 2-3 senede toplamda 2 saat frp oynamış adamlar filan ahkam kesiyorlar, frp dışında her şeyle ilgili frp ortamları var vs. bunlar "abi 4e çıktı her şey *ok oldu gidelim" deyip gideceklerse ben zaten 4e'yi yapanların elini öperim Smile ha gitmezler o ayrı. Bir de bunu dedim diye yine birileri bi yerlerden kovacaklar beni ama neyse...

Kıssadan hisse, saldırılmasa 4e'yi çoğu kişi de savunmaz. Ama "abi pokemon olmuş, knight olmuş, bunu oynayanlar 8 yaşında çocuk zekasındadır" tarzında laflar edilince savunmaya zorlanıyor insan. Sevmek suç mu ülen? Very Happy

Bir de essentials'in sonrasında normal ürünlerden çıkan iki tane var. Flavor ürünü gerçi ama bence essentialsın tutup tutmadığını denedikten sonra ona karar verirler gibi geliyor. Zaten devam etmeyecekleri söylenti. Ha, temeli sağlam mıdır? WotC'nin şimdiye kadar yaptıklarını düşünecek olursak bence de sağlamdır. Görelim bakalım ne olacak ya Very Happy

Saygılarımla...

Amanchanamun
Level 14
Level 14

Puanlar: 7710

MesajTarih: Per Tem 29, 2010 12:24 am Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

güzel yazı olmuş ibo.

"gece uyuyorsun kafana orcus düşüyor" kısmına bayıldım.

Türklider
Level 14
Level 14

MesajTarih: Per Tem 29, 2010 1:05 am Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Onu dediler ya izmirconda bi eleman monster manuali kurcalarken. Ben de cevap vermedim aldım kitabı elinden. Daha devam ediyordu "cehennemin 8. katının lideri orcus vırt zırt" diye, dinlemedim gittim Very Happy

Saygılarımla...

Shevarash
Level 11
Level 11

Puanlar: 3550

MesajTarih: Pzr Ağu 01, 2010 12:08 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Frp felan mühim değil de o gencolar ileride ne olacak ben onu düşünüyorum. Taş atan çocuklar yasası gibi birşeyler üretmeli ya neyse....
Kullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
eripmav
Level 18
Level 18

Puanlar: 2530

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 11:43 am Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

4e için bi bilgisayar oyunu duyuruldu mu hiç?
Evet bunu merak ediyorum çünkü oynarım şahane de olur bence.

Ayrıca neden Orcus bu kadar seviliyor? 4e itirazcılarının resmen ortak noktaları gibi bir durum var.

İçimdeki dindiremediğim o büyük açlığımdır beni bu hale sokan. Ne arzularının üst seviyede olduğu bir gece elimi tutup o beyaz omuzlarına dökülen kuzguni saçlarını arasından bana bakan güzel kadını suçlarım bana bu laneti getirdiği için, ne de cennetin kapılarını bana kapatmış olan tanrıyı. Ölmeden önceki halimin aksine, o kan kırmızı dudaklar sayesinde şimdi acı çekmemesi için çabaladığım, gökyüzüne yükselmesi için uğraştığım bir ruhum yok...
ARTIK ÖZGÜRÜM!!!

Koşan suyu haçlayamayan vampir...
Amanchanamun
Level 14
Level 14

Puanlar: 7710

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 1:37 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

cıks.. ne yazık ki yok bişi.

mark yapsak şöle sarı sarı yansa monster, warlock um la curse versem. mor mor yansa onlar da.

Türklider
Level 14
Level 14

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 5:51 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

eripmav demiş ki:

Ayrıca neden Orcus bu kadar seviliyor? 4e itirazcılarının resmen ortak noktaları gibi bir durum var.

Bilmiyolar da ondan. Bi onu duymuşlar. İsmi filan da kısa Smile Cehennemin 8. katının lideriymiş hehehe xD Bi yaşıma daha girdiydim.

Saygılarımla...

Shevarash
Level 11
Level 11

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 6:48 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Türklider demiş ki:
eripmav demiş ki:

Bilmiyolar da ondan. Bi onu duymuşlar. İsmi filan da kısa Smile Cehennemin 8. katının lideriymiş hehehe xD Bi yaşıma daha girdiydim.

Saygılarımla...

Aynen ben de oyunla ilgili çok sordum, yok ufukta öyle birşey.

Orcusa da katılıyorum, bilmedikleri için. Pale Night, Pazuzu yada diğerlerinden General of Gehenna, Belial, Galasya felan bilmediklerinden... Gerçi Orcusu da bilmiyorlar ama olsun Smile
Mystic
Level 3
Level 3

Puanlar: 1790

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 9:57 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Shevarash demiş ki:
Türklider demiş ki:
eripmav demiş ki:

Saygılarımla...

Aynen ben de oyunla ilgili çok sordum, yok ufukta öyle birşey.

Orcusa da katılıyorum, bilmedikleri için. Pale Night, Pazuzu yada diğerlerinden General of Gehenna, Belial, Galasya felan bilmediklerinden... Gerçi Orcusu da bilmiyorlar ama olsun Smile

"Death Touch" sanırım bu orcusu açıklar.
Türklider
Level 14
Level 14

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 10:44 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Açıklamaz Very Happy

Saygılarımla...

Mystic
Level 3
Level 3

Puanlar: 1790

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 10:55 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

direk 0 can abi:D
Türklider
Level 14
Level 14

MesajTarih: Çar Ağu 04, 2010 11:04 pm Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Yetmez Very Happy

http://en.wikipedia.org/wiki/Orcus_%28Dungeons_%26_Dragons%29#Dungeons_.26_Dragons_.281974-1976.29

Mühim adamdır orcus. Zamanında deity olmuş sonra tekrar eski haline dönmüş filan derin hikayesi var baya.

Saygılarımla...

Shevarash
Level 11
Level 11

MesajTarih: Per Ağu 05, 2010 1:36 am Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

level 28+ soloların hepsinde benzer ekstra olaylar var, bence de hiç açıklamaz. Açıklayacak olsa dediği gibi diğer demon princelere göre daha detaylı (belki Grazzt hariç, o da ağırlıklı olarak Greyhawk`da var) olan hikayesi açıklardı. Ama onu da pek bilen yok o ayrı konu...
Selcuk
Level 19
Level 19

Puanlar: 14410

MesajTarih: Per Ağu 05, 2010 8:35 am Alıntıyla Cevap GönderBaşa dön

Bu başlık benim 4e'ye giydirdiğim yerdi, ne oluyoruz bu Orcus falan.

Orcus için Greyhawk'a bakmak lazım. Loth'la beraber detaylandırılan iki Demon'du. İçinizde klasik olan T-1 Village of Hammlet, yada T-1/4 Temple of Elemental Evil'ın masa başı versiyonunu (Bilgisayar oyununu kastetmiyorum) oynayan varsa, hele detaylı modüllerin henüz çıkarılmadığı yıllarda, Orcus özel bir yer işgal eder. Gerçi ben yeni yetmelerin bunu bileceğini zannetmem ama eskiler için güzel bir nostaljidir. Sonradan yazılan makaleler, onu oyun içinde yaşamış olmaya benzer tecrübe vermiyor. Bir nevi "gezip görmek" vs "okumak" gibi. Gidip şu depoyu kurcalayıp eski senaryoları çıkarasım geldi. Rolling Eyes

Siteyi artık ziyaret etmiyorum. Çalışmalarım ilginizi çekmişse veya yardımcı olabileceğim şeyler varsa e-mail yoluyla ulaşarak istemekten çekinmeyin.
Mesajları göster:      
Yeni Başlık GönderCevap Gönder

Forum Seçin:   

Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

:: FrpNet Ana Sayfa :: FrpNet Video :: FrpNet Fantastik Sözlük :: FrpNet Yazı Portalı :: FrpNet Database ::FrpNet Dergi ::